maandag 26 december 2022

OPPORTUNISTEN

'De prijzen stijgen buitensporig sinds de inval van de Russen in Oekraïne, ook bij zaken en ondernemingen die nochtans geen directe hinder door de oorlog ondervinden. Maar je hebt nu eenmaal mensen die overal een zaakje ruiken, opportunisten die de oorlog gebruiken om zich te verrijken, dat hebben wij in Syrië ook gezien. Bedrijven die enkel aan hun omzet denken, niemand en niets ontziend tekeer gaan en de ogen sluiten voor het leed dat ze veroorzaken. Wat zijn dat eigenlijk voor mensen Rino? Zij gaan toch ook niets kunnen meenemen als ze sterven?
Vroeger hadden we veel geld op onze rekening staan. We spaarden het op voor dagen waarop het minder goed zou gaan. Maar daarnaast woonden we ook in een mooi huis en reden met een grote auto. Toen de eerste bommen vielen moesten we vluchten. En ook al was er veel plaats in de auto, samen met de kinderen waren we al met ons vijven dus zoveel konden we niet meenemen en de rest moesten we achterlaten. We vonden een leegstaand huis waar mensen voor eerdere bombardementen uit weggevlucht waren, poetsten de boel eens grondig en gingen er wonen. Tot er ook daar bommen vielen en we opnieuw snel moesten vertrekken. Zes keer zijn we moeten vluchten! Telkens zochten we een nieuwe plek om te wonen, ruimden op, installeerden ons en toen moesten we ineens weer op de vlucht slaan. Maar we werden slimmer en lieten onze slaapzakken en wat echt belangrijk was gewoon in de auto zitten, zodat we meteen konden wegrijden als er opnieuw iets gebeurde.
De oorlog heeft ons al onze bezittingen afgenomen. Maar we zijn er ook andere mensen door geworden. We kunnen alles veel gemakkelijker relativeren. Vandaag is geld niet zo belangrijk meer voor ons. Als onze kinderen genoeg te eten hebben en we onze rekeningen kunnen betalen, zijn mijn vrouw en ik al tevreden. De rest interesseert ons niet meer. Want als je veel geld hebt, ben je bang om het kwijt te raken. Altijd moet je op je hoede zijn. Maar als je enkel genoeg geld hebt om te leven hoef je je geen zorgen te maken. Niemand zal je lastig vallen. En morgen kan alles anders zijn. De wereld kan snel veranderen, wij hebben het eerder al meegemaakt. Je moet proberen te genieten van elk moment. Morgen kun je het allemaal kwijt zijn. Misschien ben je morgen wel dood! Dus: besef dat het allemaal niet zoveel voorstelt, leef bewust en geniet vandaag, dat is de les die wij geleerd hebben.'

Geen opmerkingen: