maandag 26 december 2022

BOFKIP

Onderweg naar het werk hoorde ik gisteren in De Ochtend dat er een klein lichtje gloort aan het eind van de tunnel voor de plofkip. Nog even kort samengevat: een plofkip is een vleeskuiken waarbij het fokproces geoptimaliseerd werd om goedkoop en op korte tijd een zo groot mogelijk product te verwerven. Tot men uiteindelijk overbleef met een dier dat leeft met kunstlicht, de buitenlucht nooit heeft gezien, blijft groeien en na 42 dagen moet worden geslacht omdat het tegen dan over zijn limiet dreigt te gaan en elk moment dood kan vallen. Deze kippen, eigenlijk nog kuikens, zijn getraumatiseerd, zitten onder de zweren en brandwonden door heel hun leven op hun eigen uitwerpselen door te brengen op een oppervlakte nog geen A4tje groot waar zij nauwelijks op kunnen bewegen. En deel overleeft deze calvarietocht dan ook niet.
Maar geen nood, het zit allemaal in de prijs verrekend.
Kortom, een ontzettend triest verhaal waar we met z'n allen al decennialang de ogen voor sluiten. Want je kunt natuurlijk op zoek gaan naar alternatieven zoals biologisch gekweekte kip, de kip die om dat label te bekomen dagelijks buiten wordt gelaten, betere voeding krijgt en minstens twee keer zolang leeft. Een stuk duurder, maar dat kun je oplossen door iets minder maar kwalitatief beter vlees te consumeren, in elk geval van een dier die een beter leven heeft gehad. Maar wat er aan onthutsend nieuws en beeldmateriaal ook wordt onthuld, 95% van de verkochte vogels blijven plofkippen.
Een kennis van mij staat erom bekend dat hij vooral trakteert op verjaardagsfeestjes. Dan loopt hij de hele tijd om drankjes voor iedereen. 'Het is toch gratis', zegt hij glunderend. Hij vergeet dat het de jarige is die moet betalen.
Ook hier moet er een prijs worden betaald. Cynisch genoeg is dit het vleeskuiken zelf dat voor de uitgespaarde kosten op moet draaien. Door de erbarmelijke leefomstandigheden wordt namelijk bekomen dat de prijs voor een forse braadkip om en bij de vier euro schommelt. Daarvan moet het voeder voor anderhalve maand worden betaald, de antibiotica, het onderhoud van de stallen, de energievoorzieningen, het loon van de kippenboer, de slachter én de uitbater van de supermarkt.
Maar vandaag was er dus eindelijk goed nieuws: ter vervanging van de plofkip liggen er sinds kort producten van 'welzijnskippen' in de rekken van enkele van onze supermarkten. Het leven dat deze kippen leiden beantwoordt aan de welzijnscriteria van de BCC, het 'Better Chicken Commitment'. Het is een privé initiatief van de warenhuizen en het zou de bedoeling zijn om het volledige aanbod aan plofkippen in de winkelrekken tegen 2026 te vervangen door welzijnskippen. Tot zover de positieve berichtgeving.
Want, hoewel de warenhuizen in Nederland zich ertoe verbinden om de plofkip reeds tegen eind 2023 volledig te bannen, is het hier opnieuw een 'en en' verhaal. Typisch Belgisch dus. Een aantal supermarkten zoals Colruyt, Aldi, Lidl en Delhaize engageert zich weliswaar om de welzijnskip als duurzaam product te verkopen, ook de plofkip wordt nog steeds aangeboden maar dan in het aanbod van verwerkte producten. De kleine geneugten die welzijnskip onderscheidt van de plofkip, zorgen er immers voor dat zo'n kip meteen twee keer zoveel kost en dat zal de consument niet willen betalen, aldus de woordvoerders van menig warenhuis.
Twee stappen vooruit dus maar er evenveel achteruit want als je het van nabij bekijkt kun je niet anders dan vaststellen dat welzijnskippen er ook niet zoveel beter aan toe zijn dan hun plofzusters.
De lijdensweg wordt er misschien iets minder groot op dankzij een aantal kleine ingrepen zoals zitstokken en natuurlijk licht, dat ze niet met 21 maar met 12 op een vierkante meter moeten overleven - anderhalf A4tje dus - en dat het antibioticagebruik tot het meest noodzakelijke beperkt wordt. Maar ze groeien iets trager dus wordt hun tijd op aarde met acht dagen opgerekt, best wel hevig op een ellendig leven van zes weken.
Welzijnskip, je vraagt je af hoeveel het mocht kosten om zoiets te bedenken.
Misschien moeten we met z'n allen opnieuw onze eigen kippen gaan kweken.

Geen opmerkingen: