zaterdag 31 december 2022

EEN WERELDWIJDE WAPENSTILSTAND

Altijd al een boontje voor de Kerstman gehad. Ook voor ik wist dat Santa onze Sint is, door de kolonisten naar de Verenigde Staten en Canada meegenomen en ginds verbroederde met Father Christmas die op zijn beurt dan weer uit Engeland afkomstig is.
We gaan er soms van uit dat we met de Kerstman een Amerikaans fenomeen overnamen, maar misschien moeten we het dus eerder zien als een verloren zoon die we opnieuw in de armen sluiten. En oké, het lijkt wat aan hem voorbij te gaan dat hij zich niet langer in het land van grenzeloosheid en extremen maar op het oude, laconieke continent bevindt maar dat is nu net wat me zo bevalt aan hem: die joviale poging om het ons, argwanende Europeanen, naar onze zin te maken en, hohoho, wat een bewonderenswaardige volharding!
Want hoe zit het eigenlijk met Sinterklaas? Begrijp me niet verkeerd, geen kwaad woord over die goede Sint, ik ben opgegroeid met de heilige man en heb destijds menige keer vol ontzag op zijn schoot gezeten. En hij liet ons niet in de steek toen we ons huis na een verbouwing verwarmden met accumulatiekachels en zodoende alle schoorsteenmantels verwijderd hadden. Het ergste vrezend zette ik mijn schoentje en stelde 's morgens vol verbazing vast hoe hij toch binnen was geraakt en de tafel in de woonkamer wederom vakkundig had versierd met uitbundige hoeveelheden snoep en het al dan niet gewenste speelgoed. Maar enig opzoekingswerk leert dat hij zijn wortels in Turkije heeft. Ook een inwijkeling dus. Om alle discussie te vermijden, even gaan kijken bij Sint-Maarten die, lees ik, eigenlijk uit Hongarije afkomstig is. Maar hoe kan het ook anders? Allemaal zijn we passanten, hier recentelijk of dankzij onze voorvaderen terechtgekomen.
Wat als we die drie nu eens samen moesten uitnodigen, voor een overkoepelend en universeel kinderfeest? En we sturen voor de volledigheid ook een invitatie naar andere kindervrienden zoals La Befana, de cadeautjes uitdelende heks in Italië, The Magi of Los Reyes Magos in Spanje, Mexico en Puerto Rico, naar de elfen in Noorwegen en Did Moroz of Vadertje Vorst in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne, Amu Nowruz in Iran, Baba Noel in Turkije en Libanon, en Christkindl die de kleinsten onder ons dan weer verwent in delen van Zwitserland, Oostenrijk, Portugal, Polen en Brazilië.
Stel je voor: een groots, rondreizend evenement met al deze kindervrienden samen waarbij elk bevroren hart spontaan gaat dooien en we alle ellende even kunnen vergeten, een wereldwijde wapenstilstand zodat geen kind waar ook op onze mooie aardbol over het hoofd wordt gezien. En wie weet, broeders en zusters, krijgen we de smaak wel te pakken! Straks al eens peilen bij Sint-Maarten.

Geen opmerkingen: