zondag 19 maart 2017

TURF - REUVE (EIGEN BEHEER)

Review: CD-reviews uit BeNeLux

 Jens Deklerck    21 februari 2017
TURF… De meesten onder jullie associëren dit woord vooral met de eerste betekenis: veengrond.  In het West-Vlaams betekent het echter ook ‘ingedikt’.  Interessanter is dat het sinds kort ook de naam van een trio West-Vlamingen met roots in de punk, metal en grunge is.  Na het aantrekken van vocalist en dichter Rino Feys besloten drummer Steven Duyck en gitarist Wim Wallays eind 2016 dat het tijd was voor een eerste album: "Reuve".  In het West-Vlaams betekent dit woord een korst van verhard bloed boven een genezende wonde.  Een perfecte naam voor een schijf vol pijnlijk realistisch negativisme.

"Reuve" is een verzameling van 8 zogenaamde verdichtsels, i.e. verzonnen verhaaltjes, uit het dagelijkse leven met een donker, tragisch en bij wijlen pijnlijk kantje.  Het creatieve brein achter de teksten is vocalist Rino Feys.

Muzikaal valt de primitieve en zware gitaarlijn uit de grunge op. De opbouw van vele songs kunnen dan weer worden geassocieerd met de punk.  Aangevuld met de donkere West-Vlaamse vertelstem, die te vergelijken valt met de doorrookte stem van stand-up comedian Bart Vanneste (Freddy De Vadder), wordt het geheel een beklijvende en fuzzy belevenis. 

Zoals het bij spoken word performances hoort, staan de teksten centraal.  De negatieve episodes die recht uit het dagelijkse leven kunnen komen doen de vergelijking met voornoemde comedian meteen verbleken.  Verwacht bij Turf geen positieve vibes of levenslessen, maar veeleer pijnlijke confrontaties met de realiteit waarmee iedereen ooit mee te maken krijgt…of al mee geconfronteerd is geweest. Een kortstondige, doch verwaterde relatie die je niet kan vergeten, arbeidsongeschiktheid en andere kleine miserie passeren de revue.

Ook enige maatschappijkritiek is de heren niet vreemd. Openingstrack Pilln handelt over het overmatig gebruik van medicijnen tot zelfs het overleven op pillen.  Misschien was dit een waarschuwing, want na het beluisteren van de hele schijf kunnen wij ook best een positiviteitsshot gebruiken.

Conclusie: Zoek zeker niet naar een positieve boodschap, maar eerder naar zelfverrijking op "Reuve". TURF staat klaar om via tragische fait-divers schijnbaar genezen oude wonden terug open te scheuren ter herevaluatie.  Genezen is niet de eerste bedoeling.  Het is wonderbaarlijk om te zien hoe TURF de negativiteit en rauwheid van trauma’s tot een kunst weet te verheffen.  Niemand komt hier hetzelfde uit!


TRACKLIST:
  1. Pilln  1:58
  2. Groate Nateure  2:48
  3. Verloorn  2:02
  4. Zilme  3:44
  5. Lyksme  3:42
  6. Miseerje  2:09
  7. Julie  6:00
  8. Veugle  5:32

Geen opmerkingen: