maandag 28 mei 2018

MOOI

Hoewel hij de hele tijd grapjes maakt - hij is overduidelijk een fan van slapstick - is er ook altijd die sluier van droefenis die om hem heen hangt. Een vrolijke ziel die bruusk wakker werd geschud toen hij zag hoe zijn beste vriend vermoord werd en daarna moest rennen voor zijn leven.
Er stond hier lange tijd een oude piano in onze inkomhal. 's Avonds toen hij klaar was met werken, en na controle van zijn rugzak aan de kassa, nam hij afscheid, en even later hoorde je dat aarzelend op gang komende, prachtige 'Love theme' uit de soundtrack van de Godfather. Hij speelde het heel breekbaar. Hij is dol op deze trilogie, op alles van Scorcese trouwens. Het zou me niet verwonderen mochten deze films mee aan de basis liggen aan het feit dat hij in zijn thuisland zelf ook een niet onverdienstelijke filmmaker geworden is.
De middagpauze loopt op zijn einde. Hij staat straks aan kassa en strijkt nu voor de spiegel de haren op zijn kalende hoofd en van zijn baard glad.
'Het is goed Wahid, je bent mooi.'
'Ik ben niet mooi', zegt hij. 'Zes jaar geleden ben ik andere man geworden. Zes jaar geleden hebben ze alles van mij afgenomen. Soms voelt mijn hoofd zo groot (houdt zijn handen hoog boven zijn hoofd wijd uit elkaar). Mijn mama is nog in Irak. Heel ziek. Ik weet niet wat ik kan doen. Ik wou dat ik familie kon helpen. Ik wou dat ik goed werk had, niet om veel geld te verdienen, geld is niet zo belangrijk Rino, zoals nu is goed, maar wel werk dat ik graag wil doen...
Vroeger was ik mooi. Moest ik werk doen dat ik wil doen zou ik mooi zijn. Moest ik in huis wonen waarin ik wil wonen zou ik mooi zijn. Moest ik vrienden hebben hier zou ik mooi zijn. Maar ik loop 's avonds langs de straat Rino, ik weet niet waar naartoe... Ik heb geen doel. Ik spreek moeilijk de taal, ik weet het niet, wat moet ik doen? Ik zou terug willen, maar mijn land is hel geworden. En man die nu verkiezingen gewonnen heeft is real, real maffia!'
Hij schudt het hoofd en drinkt zijn kop thee leeg.
'Situatie was al slecht maar is nog slechter nu...'

Geen opmerkingen: