maandag 20 augustus 2018

CRISISWONING

Aaron maakt zich zorgen. Het ligt in zijn aard. Altijd is er wel iets om over te piekeren. Toen hij kwam solliciteren was hij er zeker van dat iemand anders de job zou hebben. Ook al was hij de enige kandidaat en spraken we af dat hij enkele dagen later mocht beginnen. En toen hij eenmaal begonnen was geloofde hij niet dat hij zijn proefmaand zou uitdoen bij ons. Er moest en zou iets tussenkomen. Maar ook dat verliep goed.
'Ik heb nog nooit ergens gewerkt waar ik niet gepest werd', zei hij enkele maanden later op een avond, toen hij bij vertrek de inhoud van zijn tas kwam tonen. Dat was een compliment.
Langzaamaan kwamen we het een en ander over hem te weten.
Opgegroeid in moeilijke omstandigheden, heen en weer geslingerd tussen ouders in een vechtscheiding die hun kinderen liever kwijt dan rijk waren. Het zorgde voor enkele kortsluitingen in dat jonge brein. Hij was weerspannig in school, liep weg uit pleeghuizen, en op zijn twintigste was hij al vaker met het gerecht in aanraking gekomen dan de meesten van ons in een heel leven. Alles nam een wending toen zijn vriendinnetje zwanger werd. Hij besloot dat hij zijn kind een andere jeugd wou geven dan hij zelf had gekregen en beloofde een goede vader te worden.
En ontdekte dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Toen hij bij ons van start ging, woonde hij bij zijn broer in een te klein huis waardoor er spanningen waren. Dag na dag werd het erger, en vooraleer het echt problematisch begon te worden zorgde het OCMW voor een crisiswoning. Daar mocht hij met zijn vriendin en hun kindje vier maanden wonen, in afwachting van een andere woning. Vier maanden.
Al vanaf de eerste maand is hij op zoek. Zo is Aaron, hij kan niet verdragen dat er iets ligt te wachten. Het werkt op hem in. Het moet zo snel mogelijk opgelost worden.
'Waar jij mee inzit!' Steffie is het er niet mee eens. Het is ochtend en ze is welgemutst binnen gekomen. Enkele dagen geleden zei ze het al.
'De dramaqueen is weg, hier is de nieuwe Steffie!' terwijl ze binnenstoof. Tweeënveertig jaar, en explosief als een stuk dynamiet. Haar vriend zit momenteel in het 'cachot' zoals ze zijn verblijfplaats stoer noemt. Hij zit daar goed, zegt ze. Hij is daar braaf. Clean. Kon hij maar altijd zo zijn. Maar ze vreest dat hij, wanneer hij vrijkomt, meteen weer aan het spul zal zitten. Eigenlijk is ze er zeker van. Hij kan het niet laten, het is sterker dan hemzelf. Langs de andere kant had ze wel met hem te doen, dat hij daar binnen zit met zo'n mooi weer. En dat voor heel de zomer. Pas in september kan hij voorwaardelijk vrijkomen. Ze treurde en was bezorgd. Voelde zich machteloos. Wou dat ze iets kon doen voor hem. Tot enkele dagen geleden dus. Ze kan niet blijven piekeren, het is in strijd met haar positieve natuur. Zo is ze niet geprogrammeerd.
'Mannen genoeg!' zei ze onlangs op een ochtend, om de één of andere reden had ze besloten het zich allemaal niet meer zo aan te trekken en die boodschap wil ze nu blijkbaar ook uitdragen.
'Blijf maar waar je zit! Ze gaan je daar niet buitengooien hoor! Wat denk je? Nee, wacht jij maar mooi af.' Ze knipoogt naar Aaron en nipt voorzichtig van de kop verse koffie die voor haar staat.
'Ja, ik ken dat,' zegt hij, 'en dan staat daar plots een deurwaarder!'
'Serieus?!' zegt Steffie. 'Jij weet nog niet veel hé? Denk je echt dat ze een gezin met een baby op straat gaan zetten of zo? Je woont wel in een crisiswoning hé! Dat is de plaats voor mensen die nergens terecht kunnen! Zoals jullie dus! Zij gaan wel voor je zoeken. Voor je het weet woon je in een piekfijn afgewerkte nieuwbouwwoning van het OCMW met alles erop en eraan, en dat voor geen geld. Want je weet toch dat je veel meer zult moeten betalen als je zelf iets vindt om te huren? Je gaat toch geen zo'n stommiteit begaan?'
Aaron zwijgt maar hij kijkt vastberaden naar het schermpje van zijn smartphone. Steffie ziet net als ik dat haar betoog geen zin heeft.
'Doe wat je niet laten kan', zegt ze en loopt naar buiten met een sigaret.
'Dat is precies wat ik ga doen', zegt Aaron en scrolt verder over de pagina met aanbiedingen van het immobiliënkantoor.

Geen opmerkingen: