maandag 27 januari 2020

DE SCHAAMTE VOORBIJ

Sorry, dit is geen nieuwjaarsbrief. Maar ik word er gewoon misselijk van, het gevaar als je je er even in verdiept. Want we zijn het zo gewoon geworden dat we er niet eens meer van opkijken. Het voelt bijna vermoeiend aan om er bij stil te staan, erover na te denken, er weer iets over in de krant te lezen, het op het nieuws te horen of te zien. En het lijkt wel alsof het iedereen koud laat, op dat handvol, altijd dezelfde mensen na dan.
Alsof iedereen zich heeft afgekeerd. Niet meer wil kijken.
In Vlaanderen hebben we een legislatuurregering. Daarin zwaait de N-VA de scepter, geruggesteund door de CD&V en Open Vld.
Zij zijn verantwoordelijk voor de aanpak van alle problemen waar we vandaag voor staan. Dat is hun job. Maar in plaats van de problemen aan te pakken, worden ze genegeerd, of gecreëerd. Zij ontkennen het klimaatprobleem, wakkeren onverdraagzaamheid aan en prediken haat.
Natuurlijk gaan ze geen al te strenge klimaatmaatregelen invoeren. Straks worden er miljarden geïnvesteerd in de Antwerpse haven door enkele zwaar vervuilende chemiereuzen. Zo heeft Ineos drie miljard veil om er op basis van het zeer vervuilende schaliegas plasticdeeltjes te produceren. Berekeningen tonen aan dat dit zorgt voor een uitstoot van 1,5 miljoen ton CO2 per jaar. Om te beginnen gaat Ineos er 55 hectare bos kappen, waarvoor ze van het Antwerpse stadsbestuur groen licht gekregen hebben, ondanks honderden bezwaarschriften.
Ondertussen schreeuwen wetenschappers moord en brand, bevinden we ons bij uur nul, en worden we dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Want iedereen weet inmiddels dat vervuiling leidt tot een stijgende zeespiegel en toenemende hittegolven met een beperkte watervoorraad, afnemende voedselvoorziening en een wereldwijde migratiecrisis tot gevolg. Niet binnen honderd of vijftig jaar, maar nu.
Natuurlijk gaan ze zich niet bemoeien met buitenlandse conflicten.
België was in 2017 de zesde grootste wapenexporteur naar Saudi-Arabië, na Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Spanje en Duitsland.
De wapens worden ingezet in Jemen, of doorverkocht. Zo heeft men onder meer aangetoond dat Syrische rebellengroepen strijden met wapens afkomstig van de Waalse wapenfabrikant FN Herstal.
Maar voor de gevolgen willen ze ook niet opdraaien; ze keren zich af wanneer de slachtoffers van die conflicten aan onze poorten staan. Marginaliseren ze. Ontmenselijken ze. Verzinnen verhalen over hoe ze met het kindergeld van de hardwerkende Vlaming huizen kopen. Ze misbruiken de Vlamingen door ze met foute gegevens op te zetten tegen slachtoffers van oorlog en geweld waarbij ze bloed aan hun handen hebben. Ze liegen de waarheid bij elkaar. Ze schamen zich niet. Ze zijn de schaamte voorbij.
Dit is niet mijn regering.
Zij bepalen wat er gebeurt.
Maar niet in mijn naam.

Geen opmerkingen: