woensdag 20 mei 2020

BRIEF AAN SELENA ALI

Dag Selena,
Ik wil je om te beginnen feliciteren omdat je erin geslaagd bent om de overheersing van de corona berichtgeving dit weekend eventjes te doorbreken. Meer nog, je hebt dat voor mekaar gebracht met enkel je liefde voor je kat Lee. Die heb je als kitten in Peru, waar je stage deed in Cuzco, van de straat geplukt en geadopteerd. De coronacrisis stuurde je studieplannen echter in de war, en je begon uit te kijken om naar België terug te keren. Omdat je het dier niet in de steek wou laten heb je advies ingewonnen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en Lee laten vaccineren. Dat gebeurde op 24 maart. Deze inenting was noodzakelijk omdat Peru een risicoland vormt als het op hondsdolheid aankomt, een uiterst dodelijke hersenziekte die hier gelukkig sinds 2001 is uitgeroeid. Na drie maanden zou het dier dan zonder problemen met je mee naar België kunnen reizen.
Op 4 april was er echter al een extra vlucht waarmee je terug naar huis kon, weg van de vijandige sfeer waar Europeanen ginds mee te maken kregen, want door de lokale bevolking werden ze aanzien als verspreider van het virus. Omdat je van hieruit geen toestemming kreeg om Lee mee naar huis te nemen, werd je een onverschrokken smokkelaar. Het moge duidelijk zijn dat Lee je hart gestolen heeft.
Het hoofd van de crisiscel bij het FAVV, Philippe Houdart, kreeg lucht van de zaak en, de mening toegedaan dat het dier een risico vormt voor de volksgezondheid, besloot hij dat er meteen overgegaan diende te worden tot euthanasie met als deadline 11 mei. Aangezien je echter je kat (!) stuurde, voerde de federale politie een dag later een huiszoeking uit bij je thuis, maar je was zo gewiekst het dier elders onder te brengen. Niet dat ik de ernst van de zaak wil minimaliseren, want ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano wijst er op dat je met hondsdolheid geen enkel risico mag nemen. Maar bij Sciensano heeft men ondertussen vastgesteld dat Lee inmiddels antistoffen tegen het virus in het bloed heeft, wat erop wijst dat de kans op een besmetting minimaal is.
Ondertussen kreeg je de steun van duizenden dierenactivisten, en ook Michel Vandenbosch van Gaia en zelfs minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts schaarden zich aan je zijde. Deze laatste kon bovendien regelen waar het FAVV ons land niet toe in staat acht, namelijk dat Lee voor de resterende periode, dat is nu dus nog een anderhalve maand, alsnog in alle veiligheid in quarantaine kan, in Stabroek dan nog wel, de gemeente waar je woont.
Het FAVV verwerpt deze mogelijkheid als alternatief echter, waardoor bij Weyts de alarmbellen zijn afgegaan. Want dat men, zoals blijkt uit het verleden, iedere keer als er een dier uit een risicozone komt, meteen naar euthanasie grijpt en er niet eerst naar een andere oplossing wordt gezocht, is volgens de minister in strijd met de Europese wetgeving. Ook Vandenbosch spreekt over een onbegrijpelijke heksenjacht, temeer het FAVV een dwangsom van 120.000 euro per dag dat Lee niet overhandigd wordt, eist.
Tegelijkertijd wijst Vandenbosch erop dat het Voedselagentschap er een dubbelzinnige moraal op nahoudt, zie de te jonge pups die vanuit het risico op rabiës dragende Oost-Europa door broodfokkers worden ingevoerd zonder een strobreed in de weg te worden gelegd.
Bovendien willen ze bekomen dat je nooit of te nimmer nog een woord over Lee spreekt, met een boete van 1000 euro per overtreding. Hallo?
In een wereld waarin miljoenen mensen aan hun Smart tv’s, OLED- of Qled-televisies gekluisterd zitten om te kijken naar gekken zoals Joe Exotic die wilde diersoorten hun hele leven lang mag mishandelen en pas achter de tralies belandt na een poging tot moord op een rivale, is het bewonderenswaardig dat een jonge vrouw alles op het spel zet om het leven van een straatkat te redden. Universele liefde. Dus dank Selena, voor je vastberadenheid. Mijn steun heb je alvast.
Groetjes, ook aan Lee,
Rino

Geen opmerkingen: