zaterdag 18 september 2021

VOORBARIG OPTIMISME

Het zou een ongeloofwaardige verhaallijn in een high-tech thriller kunnen zijn, maar het is pure werkelijkheid: hoe de Amerikaanse Farmaceut Pfizer de wereld in een wurggreep houdt, ontelbaren tot de stervensdood veroordeelt, boudweg offert uit winstbejag. Die regeringen zonder verpinken afstraft en daarbij niemand enige uitleg verschuldigd is. Wat? Kunnen ze zes vaccinaties uit een flacon halen, in de plaats van vijf? Welk technisch rekenwonder bij de farmareus heeft de flesjes gemeten? Of zijn de vaccineerders wat te spaarzaam geweest?

Het optimisme van de zorgverlening en de beleidsvoerders heeft ons de das omgedaan. De vreugde omwille van het eerste lichtpuntje in een jaar strijden tegen een onberekenbare vijand is ons duur komen te staan. Het is niet de eerste keer dat Pfizer winst boven gezondheid plaatst; eind vorig jaar veroorzaakte de geneesmiddelenproducent grote verontwaardiging toen ze bekend maakten de octrooirechten voor zich te willen houden ook al kunnen ze jaarlijks maar aan een fractie van de wereldwijde vraag voldoen, en werd het vaccin mee ontwikkeld door het Duitse BioNTech dat hiervoor bijna een half miljard euro subsidie ontving vanuit Duitsland en de Europese Investeringsbank.
Wie voorbij een ongeval rijdt kan vervolgd worden wegens het niet helpen van een mens in nood. Wat met de geneesmiddelenindustrie, als die besluit de leveringen van een medicijn dat levens redt, moedwillig tijdelijk te staken, enkel omwille van de Yankee dollar, en zo de hele bevolking van een land in de kou laat staan?

Geen opmerkingen: