vrijdag 16 april 2021

WOORDJE DOOR THOMAS BLOMMAERT VAN UITGEVERIJ EPO BIJ DE VOORSTELLING VAN MICROCOSMOS (17/10/20 IN KORTRIJK)

'Wijlen Jaap Kruithof, de oude filosoof en een van de boegbeelden van de uitgeverij, hield van kringloopwinkels. Hij noemde ze graag een visuele weergave van de ‘waarde der dingen’. Hoe waar dat is merk je als je let op hun enorme aanbod van spullen alsook op de nederigheid ervan. Want of het nu om bestek, microgolfovens of beeldjes gaat, allemaal hebben ze een geschiedenis. En of ze nu duur zijn of te betalen in rosse muntjes, ze staan allemaal in "broederlijke nevenschikking" naast mekaar.

Precies op de Dag van de Kringloopwinkel stellen we een bijzonder boek voor dat ook iets broederlijks heeft en op zijn manier een visuele weergave van de waarde der dingen is. Het heet 'Microkosmos' en speelt zich af in de kringloopwinkel van Avelgem maar van daaruit lopen lijnen naar de rest van de wereld. Rino Feys tikte het bij elkaar, Mammoet, de imprint van uitgeverij EPO, gaf het uit en gisteren stelden we het voor.

Op de achterflap van het boek zegt auteur Christophe Vekeman dat hij Rino woord voor woord gelooft. Zo voelen wij dat ook aan. Rino is, en laat daar alle liefde uit klinken, een working class Gutmensch uit West-Vlaanderen. Die desem zit in zijn boek. "Faisal en Ali", zo begint hij een van die prachtige cursiefjes over zijn collega's, "kijken verbaasd op als ik uitleg wat ik ontdekt heb, namelijk dat hun moedertaal, het Afghaanse Dari, deel uitmaakt van de Indo-Europese talengroep." Die openheid. Die warmte. Die interesse in de kleine man of vrouw, welke kleur ze ook hebben. Ja, u mag het gerust weten: wij zijn erg content met dit boek.'




Geen opmerkingen: