vrijdag 16 april 2021

SCHETSBOEK STRIPTEKENINGEN OVER ALTIJD ERGENS OORLOG

 

We blijven bij het thema "Eerste Wereldoorlog", want naast Luk Martens, ontmoette ik op de Internationale signeerdag in Aarschot
Jimmy Hostens
. Hij zette een mooie tekening in mijn schetsboek van de personages Marie en Martha uit zijn tweedelige serie "Altijd ergens oorlog". Het verhaal werd geschreven door
Rino Feys
Deze serie speelt zich af in de Vlaamse Westhoek en met name in en rond het handelsstadje Roesselare. Het verhaal volgt het dagboek van het meisje Marie die met haar moeder en zus bij haar tante Louise en neef Emile woont. Haar oom Maurice werd vermoord door de Duitsers. Daarnaast vertelt het ook het boeiend verhaal van de spionne Martha.
Ik was positief verrast toen ik de beide albums las. De aparte tekenstijl van Jimmy Hostens past heel goed bij het meesleepende verhaal. Het gebruik van bruine kleuren brengt je echt in de atmosfeer van de Grote Oorlog. Soms wijkt de tekenaar van de bruine of grijze kleuren af om bepaalde speciale gebeurtenissen te benadrukken zoals het neerstorten van een vliegtuig. Bij het tweede deel wordt er wat meer kleur gebruikt. Jimmy vertelde in een interview dat hij geinspireerd werd door Tardi's graphic novels. Dat kan je zien in de tekeningen, hoewel hij er toch ook weer zijn eigen draai hieraan geeft.
De albums zijn gebaseerd op ware verhalen, hoewel er ook een stukje fictie aan is toegevoegd. Martha de spionne heeft echt bestaan (haar volledige naam was Martha Cnockaert) en het dagboek van Marie is geinspireerd door het dagboek van Jules Dujardin die 14 jaar was toen de oorlog begon. Daarnaast kan je zien dat er veel onderzoekswerk is verricht om de geschiedenis van de getroffen stad zo getrouw mogelijk weer te geven.
Beide albums bevatten ook een interessante dossier met meer achtergrondinformatie en schetsen. De albums waren een succes. Het eerste album werd al voor de derde keer gedrukt.

Geen opmerkingen: