zondag 4 augustus 2019

VRIJDAG 26 JULI 2019

Op de eerste pagina van de krant van vandaag lees ik dat juni de warmste maand was voor onze planeet sinds het begin van de metingen in 1880. Ondertussen woeden er felle branden op de noordpoolcirkel. Uitzonderlijk blijkt dit niet te zijn, wel de grootschaligheid van deze natuurbranden die jaar na jaar toenemen. Sinds begin juni van dit jaar alleen al gingen er honderdduizenden hectaren in de vlammen op.
Enkele pagina’s verder wordt bericht dat internationale teams van wetenschappers deze week studies publiceerden in Nature en Nature Geoscience waarin onderzoekers voor het eerst kunnen aantonen dat de opwarmingen die onze aardbol in het verleden kende, regionaal waren en er op een andere plaats omstreeks dat moment een afkoeling plaatsvond waardoor er evenwicht was. Dit in tegenstelling tot de opwarming die vandaag plaatsvindt, en algemeen is. Hiermee wordt het argument van de klimaatsceptici, dat klimaatopwarming van alle tijden is, tenietgedaan.
Nog iets verder staat dat het Belgische warmterecord gisteren verbroken werd in Beitem, West-Vlaanderen; de temperatuur liep er op tot 40,7 graden.
Op de vierde pagina lees ik dat de nieuwe Britse premier, Boris Johnson, veel heeft geleerd uit de strategieën die Trump hanteert, en die nu zelf ook toepast. In de praktijk betekent dit dat hij wispelturig en wraakzuchtig is en radicale keuzes maakt. Hij vernedert zijn tegenstanders, lijkt constant in verkiezingsmodus, wil van het Verenigd Koninkrijk ‘het beste land op aarde’ maken, en kondigt nu al ‘een nieuwe gouden eeuw’ aan. De medewerkers die hij kiest hebben een twijfelachtige reputatie en zijn niet van hun eerste publieke leugen gebarsten.
Op pagina tien zie ik dat het overleg tussen de zes partijen die momenteel in aanmerking komen voor een volgende federale regering, geannuleerd werd wegens een totaal gebrek aan vertrouwen tussen N-VA en de PS. Dat is ook waar in Spanje het schoentje wringt, lees ik weer iets verder, want door wantrouwen tussen de sociaaldemocraten van PSOE en het radicaal-linkse Unidas Podemos tijdens het vormen van een coalitieregering dreigen in november de vierde verkiezingen in vier jaar tijd, en politieke chaos.
Op pagina negentien blijken er minstens 115 mensen op de Middellandse Zee te zijn verdronken toen hun bootje kapseisde. Ondertussen liep het aantal slachtoffers in 2019 op tot 669, terwijl de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini laat weten dat reddingschepen die zonder toelating de Italiaanse wateren binnenvaren met een boete tot 1 miljoen euro bestraft zullen worden.
Op de pagina ernaast wordt bericht dat de EU voorlopig geen financiële steun meer verleent aan het regime van gewezen Soedanese dictator Omar al-Bashir, die door het internationaal strafhof gezocht wordt voor genocide. Een deel van het geld zou ook terechtgekomen zijn bij de Rapid Support Forces. De geldelijke steun diende om grenspatrouilles op te leiden en te bevoorraden, die op hun beurt illegale migratie een halt moeten toeroepen. Helaas blijkt het overheidsapparaat en de RSF-milities een lange geschiedenis van corruptie en gruweldaden met zich mee te slepen, en zouden ze zich bovendien net verrijken met mensensmokkel.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bejubeld de stap maar betreurt tegelijk dat Europa de geldkraan niet dichtdraait omwille van de misdadige aard van de betrokken partijen maar omdat er een machtswissel aan de gang is, en het momenteel nog niet duidelijk is met wie de EU de gemaakte afspraken kan verderzetten.
Verder gaat niet goed met de Duitse economie, in Congo werden tijdens de eerste zes maanden van het jaar 663 mensen geëxecuteerd waarvan een derde door de veiligheidsdiensten en twee derde door gewapende milities, het openbaar vervoer kreunde onder het warme zomerweer en viel hier en daar zelfs helemaal stil, varkens stierven in de vrachtwagen tijdens het transport naar het slachthuis door de hitte, in Libanon wordt een populaire rockgroep door de kerk geboycot en zelfs bedreigd omdat de zanger openlijk homo is.
Bestaat er een hulplijn waar je terecht kunt na het lezen van de krant?

Geen opmerkingen: