dinsdag 15 januari 2008

Greetings From The Past (8)


Talk Talk - I Believe In You

Mark Hollis, drijvende kracht achter Talk Talk, het Britse synthesizergroepje dat door EMI in een commercieel keurslijf gedwongen werd, besloot zich na de komst van zielsverwant Tim Friese Greene en het daaropvolgende, eigenzinnige maar toch succesvolle derde album The Colour Of Spring voorgoed van al het overbodige te bevrijden.
Hij sloot zich op in een kerkje in Wessex, nodigde bevriende muzikanten uit en schreef geschiedenis met Spirit Of Eden, een album dat de muzieklijstjes twintig jaar geleden domineerde, terwijl fans massaal afhaakten.
De plaat bevat vier nummers, waarvan een drieluik die een volledige plaatkant beslaat.
Later zou bij Polydor een logisch vervolg verschijnen, Laughing Stock, dat al evenmin een succes werd, en daarna was het afgelopen.
In 1997 bracht Mark Hollis een zich op hetzelfde spoor bevindend soloalbum uit, maar de wereld was hem al vergeten en sindsdien werd bitter weinig van de man vernomen. Hij woont met zijn gezin in Wimbledon, en wil niets meer met de muziekindustrie te maken hebben.
Wanneer je Spirit Of Eden vandaag beluistert, sprankelt het kleinood nog steeds van de ideeën waar later groepen zoals Radiohead en Sigur Rós hun voordeel mee zouden doen.
Het groots opgezette album verwerkt freejazz, avant-garde en experimentele muziek in dromerige, klassiek aandoende composities die baden in een sfeertje dat weifelt tussen hoop en tristesse. Een gepassioneerd werkstuk dat uitersten binnen het muzieklandschap verkent, en nog niets aan kracht heeft ingeboet.
Chris Schraepen, de toenmalige muziekrecensent van Het Volk, wees mij en vele anderen destijds op dit juweeltje. Ik werkte als spinner in vaste nachtploeg bij Louis Depoortere, en een tijdlang beluisterde ik de cd 's morgens na het werk met de hoofdtelefoon, in het donker zittend, in een slapend huis. Telkens weer een pakkende ervaring die overigens niet bevorderlijk was voor een goede nachtrust.
De bijdragen van Schraepen verzamelde ik in behangersmappen.
Spirit Of Eden werd samen met David Sylvian's Secrets Of The Beehive een van de hoogtepunten in zijn eindejaarslijstje van 1988.

Geen opmerkingen: