maandag 6 augustus 2007

Elliott SmithVandaag zou Elliott Smith achtendertig zijn geworden.
Vier jaar geleden ruilde de Amerikaanse Singer/Songwriter zijn aardse bestaan echter in voor een sprong in de duisternis. Hoewel het om begrijpelijke redenen nog steeds niet vaststaat dat de depressieve Elliott de twee messteken waaraan hij stierf zelf heeft toegebracht.
In het nog openstaande politiedossier blijft men rekening houden met de optie dat iemand een handje toegestoken heeft. Maar met het verstrijken der jaren wordt de kans dat het raadsel alsnog wordt opgelost, steeds kleiner.
Elliott Smith’s subtiele, breekbare liedjes doordrongen van melancholie werden vaak vergeleken met het werk van de al evenzeer betreurde troubadour Nick Drake, die ook al aan doodsdrift leed en erin slaagde zich onder familietoezicht van het leven te beroven met enkel opgespaarde en onschuldig geachte kalmeringsmiddelen.
Smith bleek nog nooit van de Brit te hebben gehoord.
Hoewel Drake uit een heel ander vaatje tapte, blijkt de vergelijking wel degelijk op te gaan. Ze waren beiden behept met een geniaal songschrijverschap en virtuoos op de gitaar. Meesters in het creƫren van integere, uitgepuurde liedjes, over het malheur van het dagelijkse bestaan, gevat in troostende miniatuurtjes.
Mensenfluisteraars.
Allebei verlegen en introvert, ongelukkig in dit leven en rusteloos zoekend naar een uitweg.
Elliott Smith bracht vijf soloalbums uit, en werkte aan een zesde, ‘From a Basement on the Hill’, die nadien postuum verscheen.Enkele maanden geleden verzamelde huisarchivaris Larry Crane uit het rijkelijk gevulde en zo goed als onuitgegeven nalatenschap vierentwintig nummers uit de periode 1995 – 1997.
'New Moon' is voor het oeuvre van Smith wat ‘Time Of No Reply’ was voor Nick Drake: geen collectie afdankertjes, maar een minitieus uitgepaste, op elkaar afgestemde collectie liedjes, meestal enkel getooid met stem en gitaar; een muzikaal genie op het toppunt van z’n kunnen.
Nummers die omwille van een nu nog onmogelijk te achterhalen reden deze of gene plaat net niet haalden.
Een schitterend cadeau aan al wie de man nog steeds op handen draagt.
Waar je ook bent Elliott, een fijne verjaardag toegewenst.

Geen opmerkingen: