donderdag 16 april 2020

REKENING

De wereld valt langzaamaan stil. Overal wordt de menselijke activiteit tot een minimum herleid. Want naast een uiterst besmettelijk en dodelijk virus blijkt Covid-19 ook te werken als een meedogenloos waarheidsserum; het virus floreert bij leugens en ontkenningen maar kent geen medelijden, het woekert koortsachtig verder. Bedriegers en idioten worden één voor één ongenadig ontmaskerd. Wereldleiders die de crisis stoer minimaliseerden of zelfs ontkenden en het economische belangen lieten voorgaan op de volksgezondheid, betalen nu de prijs. De clowns die de wereld regeren kunnen de klimaatcrisis verloochenen of negeren, maar Covid-19 straft onmiddellijk.
Boris Johnson liet op drie maart weten dat hij, coronavirus of niet, de handen van de mensen bleef schudden, 'als je je handen nadien maar wast, dan is er geen enkel probleem', zei hij, en op vijf maart opperde hij de mogelijkheid in het tv programma This Morning om het virus zijn gang te laten gaan, zodat de ziekte zich kon verspreiden onder de bevolking, en de klappen die het uitdeelde zo goed mogelijk op te vangen. Zodat het Verenigd Koninkrijk immuun zou worden voor de ziekte. Vandaag kwam het nieuws dat hij besmet is, en het is nog maar de vraag of dat geen strategische zet is. Donald Trump noemde Covid-19 begin maart dan weer een verzinsel van de Chinezen, dat gebruikt werd door de democraten om de komende verkiezingen mee te saboteren. Inmiddels is het aantal besmettingen er opgelopen tot 83.000, waarmee de Verenigde staten het epicentrum geworden zijn van deze pandemie.
Bolsonaro noemde het coronavirus eerst een fantasie, toen een samenzwering van de media en momenteel een klein 'griepje', en de lockdowns overdreven als maatregel. China probeert nu misschien de barmhartige samaritaan uit te hangen door cadeautjes uit te delen, maar de betreurde jonge dokter Li Wenliang, die het virus ontdekte en een waarschuwing de wereld in zond, werd 's nachts van zijn bed gelicht en moest een verklaring ondertekenen waarin het er op neer kwam dat hij nooit meer zo'n verzinsels publiek zou maken.
Of dichter bij huis: Jean-Marie Dedecker gebruikte termen als 'paniekzaaierij' en 'massahysterie' en zei dat 'het gezond verstand ontbreekt', waar hij dan weer gelijk in had, en Theo Francken had het over een 'pande-mietje' waarmee hij naar viroloog Marc Van Ranst verwees.
Laat ons hopen dat het geheugen de mensen wereldwijd niet in de steek zal laten, over enkele maanden, als het ergste met wat geluk achter de rug is, en dat de rekening gepresenteerd zal worden tijdens de volgende verkiezingen.

Geen opmerkingen: