maandag 28 februari 2022

DIT IS GEEN OEFENING

De wereld is klein zeggen we als we elkaar tegenkomen waar we de ander niet verwachten.
Het gebeurt meestal als we op reis zijn. We willen daarmee zeggen dat we dachten dat de wereld groter was en dat het eigenlijk toch wel een beetje tegenvalt, wij die ervan uitgingen dat we ginds - toch niet bij de deur - helemaal alleen waren want daar hadden we nu eens behoefte aan. En nochtans, als we eerlijk zijn moeten we toegeven, we waren er niet alleen, er was een massa volk. Maar dat waren mensen van daar. En wie we niet kennen, bestaat niet in onze ogen.
Zoals, wat we niet zien, niet gebeurt, en hoe minder we weten, hoe beter we slapen.
Af en toe zijn er brandoefeningen bij ons op het werk. Het komt er in het kort op neer dat we moeten maken dat we wegkomen als er brand uitbreekt en er ondertussen voor zorgen dat iedereen mee is. We verzamelen op een afgesproken plaats, ergens buiten het gebouw. Er staat een bordje. Iemand overloopt de aanwezigheidslijst. Als het brandt, rep je je naar daar, daar is het veilig. Het is maar een oefening maar we lachen en feliciteren elkaar, we hebben het toch maar mooi opnieuw gehaald!
Het is waar, vroeger was het veel gemakkelijker om weg te kijken, zonder het wereldwijde web, zonder sociale media. Of daarvoor nog, zonder radio, televisie, krant.
Maar je moet ook niet alles geloven wat ze zeggen of wat je leest. Het is beter om afstand te nemen, enkele stappen achteruit te zetten. Zo kun je veel te weten komen. Zoals, hoe dat de wereld soms op een café lijkt waar er een paar dikke nekken gewichtig staan te lullen aan de bar. En af en toe, als iemand een glas teveel op heeft, komen er brokken van. Ondertussen zitten de gewone mensen aan de tafeltjes.
Daarnaast heb je het echte leven waarin we 's morgens het bed uit moeten en 's avonds opnieuw gaan slapen. In de tussentijd proberen we de dag zo goed en zo kwaad mogelijk door te komen en samen te houden wat we hebben, zoals de mensen die we liefhebben. En voor wie ook weer andere mensen belangrijk zijn, en zo voort. Zo komt het dat we uiteindelijk, op de een of andere manier, allemaal verbonden zijn met elkaar.
De wereld is klein.
Jammer genoeg is dit geen oefening, het brandt. Misschien kunnen we helpen door te zorgen voor meer plaatsen waar er van die bordjes staan.





Geen opmerkingen: