maandag 9 november 2020

MOETEN WE ONS ZORGEN MAKEN? (14/07)

Moeten we ons zorgen maken?
De vraag werd de afgelopen dagen verschillende keren gesteld, in kranten en magazines, op radio en tv. Het antwoord evolueerde van 'we moeten niet meteen in paniek raken' naar 'we kunnen niet bang genoeg zijn'.
Vandaag is iedereen een waarzegger. Maar je kan het dan ook van mijlenver zien aankomen: dankzij de snel versoepelende maatregelen en de lakse houding van veel landgenoten lijkt een tweede coronagolf vrij spel te krijgen. De cijfers voorspellen in elk geval niets goeds.
Als het echt zover komt, zijn we met zijn allen verantwoordelijk volgens Van Ranst. Want België is eerder al eens op slot gegaan: niemand kan nu nog beweren dat hij of zij niet wist wat de risico's waren.
Toch zal er ook een groot stuk van de verantwoordelijkheid bij onze overheid liggen. Zij rekenden te lang op gezond verstand en burgerzin. Zaken waar wij Belgen nog nooit in uitgeblonken hebben.
Kijk maar hoe weinig bedrijfsleiders en politici al stappen ondernomen hebben om de klimaatverandering tegen te gaan, ook al zijn de alarmerende signalen inmiddels tot hier voelbaar. Of hoeveel bestuurders er vandaag bij een alcoholcontrole nog steeds positief testen.
We zijn er redelijk gerust in, willen ons avondje uit en op café verbroederen met de vriendenkring. We willen reizen maken, al dan niet naar besmet gebied.
We hebben het gehad met corona.
Dat in tegenstelling tot het coronavirus zelf, dat de Belgen nog lang niet beu is.

Geen opmerkingen: