zondag 19 mei 2019

CHULLO

Het zou een onopvallende man met een ouderwetse brilmontuur zijn, ware het niet van de kleurrijke chullo die hij draagt, oorspronkelijk afkomstig uit de Andes en bij ons beter bekend als flapmuts, met een pompon en twee flappen waaraan touwtjes bengelen. Hij heeft de muts diep over zijn oren getrokken ook al is het hier tweeëntwintig graden. Zo struint hij de winkel af tussen de goedgevulde rekken door, een beetje voorovergebogen, met een vergrootglas in de ene, en een winkelkarretje aan de andere hand.
Hij neemt allerlei voorwerpen vast en bestudeert ze grondig door die vergrotende lens. Ook onze foto's en schilderijen genieten zijn belangstelling. Hij verblijft een hele tijd in de gangen met speelgoed. Verzamelt enkele kledingstukken waarvan hij het infolabel eerst uitgebreid onder de loep neemt. Langzaam raakt zijn mandje vol.
Omdat we gewend zijn aan opkopers die enkel oog hebben voor de buitenkansjes en aan kassa dan nog eens van de prijs proberen af te doen terwijl het hier, geef toe, toch al zo goedkoop is, hebben we er geen goed oog in. Weer zo'n handelaar die een slag probeert te slaan. Maar dan nog iets schaamtelozer, met die loep van 'm, en het lijkt zelfs niets uit te maken wat we ervan denken.
Als een pandjesbaas brengt hij de spullen rechtop, voor zich kijkend, tot net voor zijn rechteroog met die vergroter daar tussenin, zoekend, ja, naar wat eigenlijk?
Wat zijn wij toch amateurs! We hebben er geen idee van wat voor schatten we herbergen. Straks zien we hem terug in ‘Rijker dan je Denkt’, waar hij eerst gefeliciteerd wordt met zijn vondst en daarna nog eens in geuren en kleuren beschrijft hoe hij ze allemaal liggen heeft gehad, daar in de kringloopwinkel in Avelgem.
Enigszins tot onze verbazing probeert hij echter helemaal niet af te dingen aan kassa, en het wordt ons pas echt helemaal duidelijk als we de totaalprijs zeggen - waarna het schaamrood ons naar de wangen stijgt. Want de man schudt zijn hoofd, glimlacht terwijl hij naar zijn oren wijst, neemt het kasticket aan waarop hij het totaal van dichtbij door zijn vergrootglas bekijkt, knikt en betaalt. Dus toch geen handelaar, maar eerder een dove man met geen al te beste ogen.
Opnieuw een les geleerd.

Geen opmerkingen: